Valpens flock?

Jag har sett det så många ggr tidigare genom åren med hund i stan.

Jag fick frågan igår varför jag inte kommer och låter Thea leka med alla andra hundar vid 9 tiden i parken. Det är ett typiskt innerstadssyndrom att hundägare har samma kvällstid och därför blir stående och tittar på sin hund när den glatt springer runt i en stor flock och leker.

- Det är så bra att han (hunden) får leka av sig då sover han gott sen han bara älskar det, såfort vi kommer ut ur porten så drar han hit till parken och jag får nästan bära hem honom.

Problemet är bara att hunden har inte ägaren som flockledare och dom två är inte flocken, parkgruppen är det och den där j-la människan har mage att bära mig därifrån.

Vi är noga med att Thea bara får leka c.a 10 min sen går vi en sväng typ 3 min sen kommer vi tillbaka och fortsätter en stund till. Dom blir lika trötta av den ansträngningen att behöva bryta som att flänga runt som torra skinn efter varandra. Det bygger en bättre relation mellan ägare och hund och det blir tydligt vem som är flockledare och vems flock hunden tillhör.

Hur man knäcker en valp!

Jag är inte bäst och långt ifrån en expert, men jag har erfarenhet av hund.

Vi kom genom Haga och träffade på en ägare med två jaktvovvar, den ena vuxen och den andra i Theas ålder. Han var så hård mot valpen inte fysiskt men vebalt, valpen hade inte ens utrymme att hinna lyda innan han röt för full hals. Nog löd hunden alltid men av vilken anledning? För att den ville samarbeta med sin husse eller för att hon var rädd för honom? Det är ju klart han får ju snabbt resultat men jag går nog den långa vägen och fortsätter träna Thea utan höjd röst och utan nej. Hon kommer att växa ifrån alla valpnycker, en dag kommer hon att vara en stabil och säker vuxen tik. Hon kommer att lyda för att hon vet att matte är bäst :- ) och matte står för trygghet.

Han hade ketting på en 5 mån valp, det har man endast på träningspass i lydnad under korta perioder och då bara på vuxen hund.


Ingen kan älska en människa som man är rädd för.
Aristoteles

Föreläsning 4 okt.

Bussturen till Tesinparken.

Vi åkte dit för att köpa biljetter till föreläsningen den 4 okt med Eva Bodfält (Kontaktkontraktet). Den kommer att hållas på fiket Himmelska hundar. "Bli en bättre hundägare i höst"

http://www.himmelskahundar.se/files/EVA_HH2.pdf

En dag i Haga!

Inte kom vi långt inte. Tanken vara att vi skulle ta första promendaen i Haga med alla hundarna. Gamle Max (Westie) och lilltjejen Thea fick åka bil dit medans Johanna gick dit med storkillarna Elmer o Charlie.

Det som skedde vara att Charlie o Thea lekte så mycket att hon inte orkade längre än 1000 m sen fick vi vända eller orkade o orakde hon hade säkert orkat en bra stund till. Men vem orkar bära hem en 20 kg kloss som faller ihop och somnar o skogen.

image124

Veckan som gått!

Förra veckan var en annorlunda en, hela familjen åkte bort över helgen utan Thea. 

Kim kom och hämtade henne på lördag morgon och kärde hem henne till Victor 15 år. Han och lilla syster Natalie grisade med henne i 24 h tills jag kom och hämtade henne igen. Man kan säga att han hade FF och hon hade MF eftersom dom var ensamma hemma från kl 20 på kvällen tills jag kom dit.... mysigt mysigt mysigt.

Tusen tack Victor för hjälpen, puss på nosen.


Tillbaka till BASIC

Ojoj nu kommer första ifrågasättandet.

Thea fattar eget beslut som att springa fram till andra hundar fast vi säger "stanna". Jag ser det inte som trotsåldern än men hon tar för sig på ett sett som skapar konflikt och irritation mellan oss. En annan nyhet är att hon inte sätter sig ner på "sitt" (måste trycka på rumpan) och inte heller om vi inte har godis i handen.

Dax att baka bandet och gå tillbaka till basic träning, det vi höll på med dom första veckorna. Annars är det lätt att man blir arg och kräver ännu mer vilket resulterar i att hunden blir avståndstagande o ännu oredligare.

På två dagar skapade vi ett mönster som är att - när hon inte lyssnar -  blir jag arg - hon lyssnar ännu mindre och vill inte komma till mig när vi är ute.

Mvh Alex


söndag m bus & kul

Först hade vi teori genomgång på dvd, Thea studerade nog alla momenten.

image117
image119

Sen var det bara att ge sig ut och försöka själv. Våran fantasktiska stöttepelare och vän Johanna hjälpte oss med tips och ideer. Vi förstörde nog hennes träningsdag tyvärr hon som ska tävla om två veckor i LK2.

image120

Efter dagens ansträngning hade vi mys mys mys på vardagsrumsgolvet hela kvällen.


Om att skaffa en hund till

Det finns ju absolut en del att tänka på. Elmer har tillexempel inte tagit till sig Thea som en lekkompis. Hon är som en dotter mer. Vi har varit nogranna med att ge honom mycket stimulans men det är svårt med en riesenbaby som upptar 24 h om dygnet.

Vi började redan när hon var 9 veckor att stärka deras namn. Dom fick sitta framför mig och sen sa jag
-Elmer, varsågod (och gav en godis)
sen var det Theas tur. Varje gång hon försökte ta hans godis lutade jag mig bakåt och väntade tills hon slutade bråttas om godisen. Obs! Undvik att neja, ha tålamod. Hon fattade tillslut.

1 vecka senare ökade jag svårigheten genom att lägga godisen framför dom och ge Elmer varsågod och sen Thea. Jag varvade också så att Elmer fick ta 3 ggr och sen Thea annars lär dom sig rutinen.

3 veckor senare kunde jag sätta dom och säga "stanna" sen gå 20 m bort och ropa in en åt gången.

Elmer får alltid först för att lära henne passivitet och för att stärka honom gentimot henne.

Nu är hon inte beroeende av honom om vi kallar in henne kommer hon utan att bry sig om han hänger med eller inte, plus att när han flänger iväg på kaninjakt stannar hon kvar.

Mvh Alex

Valpkurs nr 6.1

Det blev en extra gång eftersom vi var sjuka vecka 5. Denna gången gick vi igenom hur men "skvallrar".

Thea får godis och beröm när hon tar ögonkontakt efter att ha tittat bort, Veronica står brevid och klappar händer och ropar hennes namn. Efter 4 försök fattade hon vad som gällde.





image114
Elmer är självlärd på att skvallra när det "enligt honom" kommer skummisar i parken på kvällen. Hundlösa män är ytterst suspekt. Men hans finkänlighet är lite trasad kanterna han kommer inte och tittar på mig utan han talar om med fullhals så folk 1 km bort vet att det står en jävel här och kissar i buskarna. Vanlig reaktion från omgivningen är att han är duktig men det är ju inte dom som får gå ända fram till vederbörande och hämta sin stormgalna hund. Vi blir ju dock lämnade ifred från skummisar.

RSS 2.0