Camp Thea

Förra helgen var Thea med Noomi och Olle i Gävle och fiska. Hon var mycket förundrar över det faktuma att dom skulle sova där men allt annat tyckte hon var urkul.

image149
image146image147
image150image151



Elmer och jag stannade hemma, vi gick 4 timmars promenader och värmde oss framför tv:n.

image152

Unghundskurs m EVA

Vilken dag, vi var på unghundskurs men Eva Bodfäldt det var fantastiskt kul.

1. onoff
lek m föremål - lugna ner m fysisk kontakt - (i Theas fall ta bort leksaken när hon kommit ner i varv och när hon är helt passiv) starta lek igen

2. ut
lek - kommendera "stanna" - kasta bollen/godis - kommando UT (ist för varsegod)
Att byta ut varsegod stärker kommandot då varsegod används till allt i vardagen.

3. target
tatcha i handen m nosen - godis - handen - godis - handen - godis
Detta för att förbereda inkommande i sök och apport.

4. sträva mot dig
lek - släpp - backa - håll ihop händerna framför dig - hunden ska tatcha handne med leksaken
Detta testar om hunden strävar mot dig eller ifrån dig.

5. tävlingsposition
inta tävlingsposition - backa - ögonkontakt - vrid höger - belöna vänster knä m höger hand

Många reaktioner!

Vi har fått många reaktioner på gårdagens händelse. Båda här och i parken. Ryktet om påhoppet på Thea spred sig som en löpeld, jag hoppas inte sanningen förvrängs på vägen bara den har en tendens att göra det.

Det måste bara svartnat för ögonen på den mannen av någon yttre anledning som ingen känner till. Dom som stod runt omkring har kommit fram till mig efteråt och bekräftat att det var inget som helst problem mellan hundarna när han hoppade på henne. Jag har faktiskt frågat vad som sas efter att jag hade gått. Tydligen blev det en väldigt tryckt stämning där ingen visste vart dom skulle titta och alla gick åt olika håll.

Övervåld!

Jag fattar ingenting - vad utlöste detta vansinne?

Jag stod i spökparken imorse med Thea & Elmer, vi hade följe med en liten pudel/jacke valp på 15 veckor. Samtidigt gick en man och tränade sin labbetik i närheten, av respekt höll jag båda mina kopplade för uppenbart var att han använde oss som störningsmedel. In i parken kom Sam en 1årig samojed, han däremot var lös och kastade sig lekfullt över labben var på mannen släppte tiken. Sam gjorde även en repa till Thea som gärna ville vara med. Eftersom mannen hade släppt tänkte jag att ok fritt fram låt lilltrollet storma hon med.

Thea är snabb, stark och hård i lek  men utan att skada, det går bäst med dom större raserna. Mannen står fortfarande en bit bort vilket gör att tiken och dom andra leker där runt honom. Jag håller koll och tycker inte det ser speciellt illa ut när mannen plötsligt lyfter Thea. Jag vet inte hur han håller men hon lyfts upp och ut ur leken. Eftersom jag inte vet exakt vad som utlöste detta och mannen sa inget som att jag skulle ta min hund eller hon skadar min tik etc. så sa jag inget men kände att jag ska nog samla in mitt busmonster. Jag snodde Elmers koppel snabbt rund en gren och vände efter Thea. Mannen hade satt fart efter alla 3 hundarna som fortfrande LEKTE.

Det som sen inträffa var absurt. Mannen bokstavligen flög genom luften och landade mitt bland alla hundarna men det vara Thea som var hans mål. Han slet tag i henne och bröt ner henne på marken sen höll han ett stadigt struptag om halsen och pressade tummarna mot strupen.

Jag rusade fram och vråla  - Men släpp min hund du kan ju inte strypa henne.
Mannen reste sig och gormade att Thea skadade hans hund och att hon pip medans dom lekte och om jag inte kunde kontrollera min hund skulle hon inte leka med andra........
Jag vet inte hur jag kunde hålla mig så lugn men jag sa bara att  - Om du inte vill att min hund ska leka med din så är det helt okej men DU hoppar inte på och styper henne, hon är 6 månader. Jag ber såååå mycket om ursäkt om hon var för hård mot din hund men du kan prata med mig som en människa du behöver inte vara så arg din hund är inte ens skadad.

Undertiden hoppade hans tik och Sam vidare i glad lek så han blev tvungen att gå fram och bryta, var på han vände sig och och sa  - Ja det var inte meningen att stypa din hund och det är klart att vi kan prata som människor med varandra.
Jag bara kände att det var droppen  - Nej det är det du inter kan du agerar som en galning.

Jag tog Thea o Elmer och gick direkt, efteråt kom tårarna. Jag tror inte Thea har tagit illa vid sig hon blev nog mer undrande över min ilska och sen mina tårar.

Nu efteråt undrar jag hur han vågade ge sig på en vakt hund - tänk om hon hade svarat tillbaka.

IZOR IGEN

Nu har vi träffat brorsan igen.... härlig kille. Han var ju som alla hanar tvungen att kolla in Theas status...
image140image141

Det var lättar att fota matte Anna än vilddjuren.
image142

Men med muta fick vi en stillbild på Izor.
image143

Kärleken växer!

Det har tagit 4 månader att nå hit men nu är den här - KÄRLEKEN. Elmer är en kille som håller på sig länge. Nu leker dom på hemmaplan. Hon har lite bättre kontroll på sin kropp plus att hon har slutat skälla för att få igång honom. Han bjuder upp på lek så länge hon lussnar och tar det cool.

image135image136image137image138image139

Men försöker hon lägga en tass på honom tar det stopp.

Gulliiiiiieeee

Skrämma vettet ur?

Vi har oxå sett en himla massa olika hundfostran, den ena filosofin underligare än den andra.

image134

En anmärkningsvärt konstig var när en tjej skulle lära sin lilla terrier att inte rymma från henne.
Problemet: Varje dag rymde han ut från Spökparken och upp i Obsan för att jaga kanin.
Anledning: Understimulering och bristande engagemang att träna sin hund, använde spökparkens naturliga inhängnad som "hundvakt". (Spökparken ligger på en form av bakgård med endast 3 utgångar.)
Åtgärd: Hon anlitade en hundpsykolog som skulle hjälpa henne med problemet.
Metod: Han gjorde utvärderingen att hunden använde sig ju endast av en och samma utgång varje gång han smet. Så om man fick honom att förstå att den utgången var från och med nu helt förbjuden att använda skulle problemet vara löst. Hmm hur får man hunden att föstå det? Jo man skrämmer skiten ur hunden vid den utgången så fattar han nog. Sagt och gjort dom iscensatte en situation där hon kom med hunden och han skrämmde den.

Resultat: Det blev ett något logiskt men oväntat resultat. Hunden sprang för livet men han tog den andra utgången och ner till Odenplan och ner i tunnelbanan där hoppade han på och åkte mot Täby. Är det inte fruktansvärt att hunden var på väg till hennes föräldrar och inte hem till henne. Det är hans syn på trygghet, en hund springer till tryggheten.

Reflektion: Enligt min mening är han en av dom smartaste hundarna i parken. Jag tror inte min kille skulle vara så uträknande.

Väskmanen!

image131
Varje dag exakt klockan 21.15 mellan -03 & -05 kom denna underligga lilla man som såg ut som "manen som inte ville bli stor". Han hade alltid en attscheväska med sig.

Han kom upp i parken och böjade spriga runt. Han sprang alltid 3 varv och denna trötta gamla väskan höll han helt stilla vid sidan det hela såg ytterst underliggt ut.

Hundarna reagerade ofta med att springa efter ett par meter och såg även dom rätt förvirrade ut över hans uppenbarelse.

Blöjmanen!

image130
Han hoppade runt i Obsan iförd gula galonbyxor, mössa med knyt under hakan, gummistövlar. Det var regnkitet, var det kallt hade han bävernylonoverall (helkropps), moonboats och vantar.

Saken hör ju till den att han inte var (vad vi förmodar) pedo med tanke på att han endast skutta runt i lekparken bakom Handelshögskolan på nätterna. Han hoppade hoppsan-skutt och gungade o lekte.

Tyvärr försvann han -05 och sågs endast en gång till -07

Chocken...

image132
Jag fick Elmer på vintern och då finns det inte specielt mycket folk i buskarna i parkerna av naturliga skäl. Kyla och brist på löv att gömma sig bland är två faktorer. När Elmer var ca 6 månader och våren kom förändrades allt.

Vem f-n hade tänkt på att uteliggare uträttar sin behov på samma sätt som hundarna fast det är ingen som plockar upp efter dom. OCH att hundar mer än gärna äter det pga att våra extremiteter innhåller ett ämne som hundare finner oemotståndligt. Jag kan inte med ord beskriva lukten och hur vidrigt detta är.


Parkerna i stan!

image133
Nu har jag rantat runt i parkerna i 5 år och dom är fulla med folk och fä. Jag har så många histoier att en vän som läser bloggen ofta sa till mig att jag borde skriva om det - så okej här kommer det.

Jag ska fulla på rubriken "Hänt i parken" med allt knep och knas som jag har upplevt i Observatorieparken under mina 5 år tillsammans med Elmer.

Mvh Alex

Kommandots innebörd!

Kommando i alla ära men det är oftast hur vi säger saker som skapar störst effekt.


Att ryta "sitt" alt. "ligg" för att få hunden att lugna sig när vi själva är arga är dömt att misslyckas. Det känns ju ganska logiskt ändå kan jag sätta pengar på att jag har gjort det själv vid flera tillfällen. En annan typisk sådan situation är att vråla "hit" alt. "stanna" med hotfull röst när hunden står och bedömmer en annan hund.


Vi var på föreläsning igår med Eva Bodfäldt (Kontaktkontraktet) hon pratade just om detta. När hon säger det högt rakt ut blir man full i skratt och tycker att det är ju självklart. Men ändå gör 90% av alla hundägare (inkl. mig själv) det felet.


Är det för att vi ser på våra hundar som inkompetenta varelser som inte förstår bättre? Om man tänker efter är det vi som är inkompetenta. Hur kan vi tro att en hund ska förstå att du menar att han/hon ska vara tyst och lugn när du står över vederbörande och skriker "tyst, sluta skälla". Hade det varit en arg spanjor och du inte kunde spanska hade du fått samma reaktion, spanjoren hade gapat ännu mer såklart.


Övrig träning

All annan träning går jättebra just nu. Vi jobbar med lydnadsmoment.

Dissrespekt

Thea har kommit in i en period då hon leker väldig hårt. Hon testar sina kompisar igen, vad dom står pall för.

Det resulterar i att mindre storlekar förvandlas till leksaker. Säger dom inte ifrån tar hon tag i kind/nacke och drar som en idiot. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra, ända jag kan komma på är att lägga mig i. Jag tar upp en pinne eller godis och startar en annan lek (sök alt. spring) så hon får fortsätta leka med kompisen fast på andar villkor. Det går sådär hon spelar upp sig väldigt mycke och spårar ur efter ett tag.

Hon testar även oss hemma: hoppar upp i soffan och morrar för hon vet att hon inte får. Jag blir full i skratt men viker inte en tumm från överenskommelsen. INGEN THEA I SOFFAN EL SÄNGEN.


Skuren tass

Elmer skar sig i tassen, första dagen kunde han inte gå alls sen gick det bättre och bättre. Läkningen tog ev lite längre än det skulle, rekommendationen var väl att han skulle behövt krage. Men hatar att se honom i krage. Jag tvättade och smorde alsogel på och lindade löst med gasbinda. Ute hade han babystrumpa och påse på.

Såhär låg han en hel dag och tyckte det var ganska mysigt att bli ompysslad.
image127

Thea uppskattade inte dagen lika mycket, hon låg på balkongen (enda stället hon får komma upp på).
image128

Fiske övning

Noomi och Thea åkte och fiska om två veckor ska dom ut och campa och fiska. Mycket uttröttande projekt...
image125image126

RSS 2.0